Fulltime werknemers zitten gemiddeld 8,9 uur op een werkdag. En bijna de helft van werkend Nederland heeft zo'n zittend beroep.

Waarom zou je je werknemers (en jezelf) stimuleren om te wandelen tijdens de werkdag?

 Allereerst helpt het wandelen om productiever te worden. Je wordt er al na 20 minuten creatiever van, want we weten allemaal dat juist op een onbewaakt wandelmoment dat ene goede idee bovendrijft. Je wordt daadwerkelijk gezonder en fitter door met regelmaat te bewegen en een frisse neus te halen. Wandelen is namelijk goed voor je immuunsysteem door allerlei stofjes die vrijkomen. Je houdt je brein in conditie, het verbetert je geheugen. Het zorgt voor de broodnodige ontspanning en je maakt je hoofd leeg. Al dat wandelen betaalt zich uiteindelijk terug aan je baas, omdat je minder snel ziek wordt en minder last krijgt van stress- en burn-outklachten.

Tips

1. Creëer een gezonde kantoorwerkplek

Een actieve, dynamische en ergonomische kantoorwerkplek is een must voor iedere moderne werkgever. Klinkt goed, maar hoe zorg je daarvoor? Breng je werknemers in beweging met zit-sta-bureaus en zit-sta-vergadertafels, deskbikes, wiebelkrukken of zitballen.

2. Wandelend vergaderen

Acht uur achter je bureau zitten is niet gezond. Pauzes zijn belangrijk. Stel je werknemers daarom eens voor om wandelend te vergaderen. Een rondje buiten lopen is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je hoofd. Het maakt je productiever en dwingt je even afstand te nemen van het werk. Ook voortgangs- en functioneringsgesprekken kun je lopend voeren. 

3. Geef voorlichting over het belang van beweging

Zorg ervoor dat je werknemers weten waarom beweging belangrijk is. Informeer over de voordelen. Niet alleen op fysiek, maar ook op mentaal vlak. Zo draagt bewegen niet alleen bij aan een langer en gezonder leven, maar zitten mensen die regelmatig bewegen ook lekkerder in hun vel. Ook heeft beweging een positief effect op je concentratievermogen en focus. Daarnaast traint regelmatige fysieke inspanning de hersenen om flexibeler te worden in het bedenken van creatieve oplossingen. 

4. Koop een pingpongtafel

Het bezorgt je werknemers een 'thuisgevoel' en zorgt voor de nodige ontspanning op de werkvloer. Daarnaast leren je werknemers elkaar beter kennen met zo'n pingpongtafel. Dat komt de sfeer ten goede. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een tafelvoetbaltafel, airhockeytafel of dartbord. Extra tip; begin een competitie. Zo stimuleer je werknemers om de tafel regelmatig te gebruiken en voorkom je dat ze er snel op uitgekeken zijn.

5. Groene werkplekken 

Deze tip heeft niets te maken met bewegen maar alles met gezondheid. 

Want planten op je werk fleuren niet alleen de boel op, maar zorgen ook nog eens voor een betere gezondheid. Planten stimuleren de vermindering van stress en hoofdpijn. Groene werkplekken zien er niet alleen leuk uit, maar zijn ook heel erg goed voor de gezondheid en gemoedstoestand van medewerkers. Daarnaast wordt de concentratie en productiviteit vergroot wanneer er wat groen op de werkplek aanwezig is. Mooie bijkomstigheid: Een groene werkplek werkt besparend. De temperatuur wordt door de planten op peil gehouden.

6. Computer programma 

Installeer een programma op de bedrijfscomputers die werknemers eraan herinneren dat ze na elk half uur zitten minstens 2 minuten in beweging komen. 

7. Een jaarlijkse challenge!

Het is goed om een bepaald doel te stellen. Een hele leuke manier om hierop in te spelen is door een challenge te bedenken en daar een doel aan vast te koppelen. Denk bijvoorbeeld  een '30 dagen challenge'. Wie behaalt het hoogste aantal stappen in 30 dagen? Voor het tellen van het aantal stappen kun je ze activity trackers met logo geven. Het bedrukken met logo zorgt ook nog eens voor een stukje branding!


Kun je wel wat hulp gebruiken bij het in beweging krijgen van je medewerkers? 

Van Doorn coaching biedt verschillende mogelijkheden aan om te ondersteunen. Denk onder andere aan: Voorlichting over de voordelen van bewegen, informatief wandelen, coachend wandelen, actief/sportief wandelen. Zowel voor teams als individueel.